среда, 28 апреля 2010 г.

PC


Termenul computer personal (în engleză: personal computer sau PC, pronunţat aproximativ pi si) este un anumit gen de computer, relativ mic ca dimensiuni şi performanţă, cu următoarele semnificaţii posibile:

  • Computere învechite de tip "IBM PC", cu microprocesor de tip Intel 8088 (un Intel 8086 cu magistrala de date pe 8 biţi) sau o versiune ulterioară, construite după arhitectura IA-32 (Intel Architecture 32 bit) numită şi x86, cu procesor Intel 80386 pe 32 bit; iniţial au fost concepute pentru un singur utilizator. În 2005 IBM a vândut divizia de PC-uri companiei chineze Lenovo şi de atunci nu mai fabrică PC-uri.
  • Un termen generic care descrie calculatoare compatibile cu vechile specificaţii "IBM PC", fabricate până şi în prezent de multe companii (dar nu şi de IBM).
  • Un termen generic, dar impropriu, pentru a descrie toate computerele de capacitate, performanţă şi dimensiuni relativ mici, chiar dacă nu sunt compatibile cu specificaţiile "IBM PC".
Caracteristici

Prima generaţie de computere personale a fost cunoscută şi sub denumirea de "computere pentru acasă" (home computers).

Astăzi (2007) majoritatea calculatoarelor mici sunt PC-uri, deci compatibile din punct de vedere hardware cu PC-urile iniţiale ale firmei IBM. Ele folosesc procesoare fabricate de firmele AMD sau Intel.

Prin contrast, există şi calculatoare mici care nu sunt PC-uri (au alte principii de funcţionare decât PC-urile). În ziua de azi ele sunt fabricate de companiile Apple (familia de calculatoare Macintosh), Hewlett-Packard, SGI, Sun Microsystems şi altele. Numărul de computere personale aflate în uz în lume a depăşit pragul de 1 miliard în iunie 2008.

Piaţa şi vânzările de PC-uri

În anul 2008, piaţa de calculatoare personale a crescut cu 11,6 % până la 299,4 milioane unităţi.

În perioada ianuarie-septembrie 2008, asamblatorii locali de PC-uri din România au vândut aproximativ 325.000 de unităţi.

Комментариев нет:

Отправить комментарий