четверг, 29 апреля 2010 г.

Сomponentele calculatorului


Componentele calculatorului - La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri şi invenţii. Cele mai importante tipuri de calculatoare sunt : calculatorul personal ( PC ) şi notebook – ul sau laptopul .Componentele calculatorului.
Componentele calculatorului - Calculatorul personal este folosit acasă, la birou, în laborator, etc . Laptop – ul este de dimensiuni mult mai mici, este mai uşor, seamănă cu o geantă diplomat, este mai uşor de transportat şi prezintă avantajul că poate fi alimentat de la baterii .Componentele calculatorului

B. Componentele calculatorului - Structura calculatorului

Un calculator se caracterizează prin hardware şi software.
Hardware – ul reprezintă totalitatea componentelor fizice ale unui calculator . Acestea sunt inutile fără existenţa software – ului . El reprezintă totalitatea programelor care facilitează accesul utilizatorului şi efectuează operaţiile de prelucrare a datelor . Pentru a introduce date în calculator în vederea prelucrării, cât şi pentru a intra în posesia rezulatatelor, calculatorul se conectează la diferite ecchipamente de intrare ( tastatură, scaner, mouse, etc ) respectiv, echipamente de ieşire ( monitor, imprimantă, etc )

C. Elementele componente ale unui calculator

1.PLACA DE BAZĂ
Aceasta reprezintă cea mai importantă cea mai importantă componentă aflată în carcasă ; mai este denumită şi placa principală ( motherboard )

Pe ea se află aplicate următoarele componente : micropocesorul, memoria, alte plăci necesare funcţionării unor echipamente inserate în locaşe speciale, numite Sloturi.

Printre alte plăci există : placa video, placa de sunet, modemul, placa de reţea, etc . Pe lângă acestea, porturile seriale şi paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi : mouse – ul, imprimanta, modem – ul .
Placa de baza pastreaza legatura si cu celelalte componente ale calculatorului care nu sunt amplasate direct pe ea, prin magistrale (cum ar fi CD-ROM, HDD, FLOPPY DISK).

2.Microprocesorul -CPU

Unitatea centrală de prelucrare (CPU) este, în ingineria calculatoarelor, un set de circuite microscopice care reprezintă procesorul cu informaţiile principale dintr-un calculator. CPU este în general un singur microprocesor creat de obicei dintr-un disc subţire de material semiconductor, de obicei siliciu, cu milioane de circuite electrice pe suprafaţa sa. Pe un nivel mai înalt, CPU este de fapt un număr de unităţi de prelucrare interconectate care sunt fiecare responsabile pentru un aspect al funcţiei unităţii centrale de prelucrare.

Unităţile centrale de prelucrare standard conţin unităţi de prelucrare care interpretează şi implementează instrucţiunile software-ului, realizează calcule şi comparaţii, fac decizii logice (determinând dacă o propoziţie este adevărată sau falsă după regulile Algebrei Booleene), înmagazinează temporar informaţii pentru utilizarea ulterioară de către altă unitate de prelucrare a CPU, ţin evidenţa pasului curent în execuţia programului şi permit CPU să comunice cu restul calculatorului.

Principalele caracteristici ale puterii unui procesor sunt :
- cantitatea de memorie ce poate fi citită la un moment dat
- viteza de execuţie a operaţiilor
- numărul de instrucţiuni diferite ce pot fi executate

Комментариев нет:

Отправить комментарий